NBS očakáva ďalšie spomalenie rastu slovenskej ekonomiky

29.01.2013 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 1,3 %. Vyplýva to z aktualizovanej strednodobej predikcie, ktorú Národná banka Slovenska (NBS) pôvodne vypracovala v decembri minulého roka. V porovnaní s predchádzajúcim odhadom na úrovni 1,6 % konštatuje banka zhoršenie vyhliadok makroekonomického vývoja.

"Po odhadovanom raste slovenskej ekonomiky v roku 2012 na úrovni 2,4 % predpokladáme spomalenie rastu v roku 2013 na 1,3 %. V roku 2014 by rast ekonomiky mohol dosiahnuť 3,3 %," vyčísľuje NBS. Centrálna banka predpokladá aj spomalenie inflácie, a to z 3,7 % v roku 2012 postupne na 2,2 % a 1,9 % v rokoch 2013 a 2014.

Aktualizáciu predikcie ovplyvnili predovšetkým dva faktory. "Mierne nižší rast zahraničného dopytu na jednej strane spomalil rast exportnej výkonnosti a na strane druhej horšie ako očakávané indikátory z domácej ekonomiky prispeli k prehodnoteniu rastu ekonomiky na roky 2013 a 2014 smerom k nižším úrovniam," vysvetľuje NBS. Predikcia je však zároveň založená na obnove dôvery a postupnom zrýchľovaní zahraničného dopytu od druhej polovice tohto roka.

Centrálna banka aktualizovala svoju prognózu prvýkrát mimo svojich oficiálnych štvrťročných predikčných procesov. Dôvodom je pôsobenie vo Výbore pre makroekonomické prognózy, ktorý je na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti povinný každoročne vypracovať makroekonomickú a daňovú prognózu do 15. februára.
 

Vyberte región